Välkommen till

Lågenergilampor


Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år, den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa,drar 75 procent mindre el och var länge den enda energieffektiva ersättaren till glödlampan, därav namnet.


Lågenergilampan är ett tunt lysrör som viks flera gånger och tillverkas med eller utan hölje. Höljet ger ett mjukare sken och är en fördel om du ska fästa en lampskärm direkt på lampan, men höljet tar bort lite av ljuset, så en sådan lampa är inte riktigt lika effektiv som en utan hölje.

Sparar upp till 75 procent Lågenergilampan har ett indirekt, vitt ljus. Det ska framgå på förpackningen om lampan inte är dimbar. Den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el.


En lågenergilampa innehåller kvicksilver, vilket är en förutsättning för att den ska fungera. En lågenergilampa för max ha 2,5 milligram (mg) kvicksilver, men det finns lampor som innehåller betydligt mindre än så, ner mot 1,0 mg. På lampförpackningen ska det framgå hur många milligram kvicksilver som finns i lampan.


Du kan välja om lampan ska ha kallt eller varmt ljus Lågenergilampor finns med varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen. En lågenergilampa med 2 700 kelvin ger ett varmare ljus än en lampa med 4 000 kelvin. Måste kunna återge färger på ett naturligt sätt Sedan år 2009 finns det krav på att alla lågenergilampor ska ha lägst färgåtergivning Ra 80, vilket betyder att de återger färger på olika föremål bra.


Källa: Energimyndighetens hemsida.